ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η Ελληνικότητα στο έργο του Ελύτη

6 Δεκέμβριος, 2017

6 Δεκέμβριος, 2017

19:00 To 20:00

Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη

Event Description

Με τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, κορυφαίο λογοτεχνικό δημιουργό των νεότερων χρόνων, θα ασχοληθεί στα δύο επόμενα μαθήματα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά η εξαίρετη φιλόλογος Μαρία Παλάζη.

Στο πρώτο μέρος στις  6 Δεκεμβρίου, θα αναλυθεί πώς αντιλαμβάνεται ο ποιητής την ελληνικότητα και τι σημαίνει για τον ίδιο αυτή η έννοια. Επίσης θα αναφερθούν οι αντιλήψεις του Ελύτη για την ελληνική γλώσσα και πώς προβάλλει τη συνέχεια και τον ενιαίο χαρακτήρα της από τον Όμηρο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Θα προβληθεί η θεώρηση της γλώσσας από τον Ελύτη ως βασικού, θεμελιώδους συστατικού αφενός της ποίησης κι αφετέρου της ελληνικής παράδοσης και κατ’ επέκταση της ελληνικότητας.

Στο δεύτερο μέρος, στις 13 Δεκεμβρίου, το μάθημα αναφέρεται στην προσέγγιση της ελληνικής παράδοσης από τον ποιητή είτε µε διακειμενικές αναφορές στον ποιητικό λόγο του, είτε µε σχετικές αναφορές στον δοκιμιακό λόγο του. Η παρουσίαση γίνεται µε χρονική σειρά οπότε ξεκινάει µε τους αρχαίους ποιητές, αρχικά τον Όμηρο και κατόπιν τους λυρικούς Σαπφώ, Πίνδαρο, Αρχίλοχο, µε τους οποίους τον συνδέει πνευματική συγγένεια, ως κατεξοχήν λυρικός ποιητής κι ο ίδιος. Συνεχίζει µε αναφορά στους αρχαίους φιλοσόφους, Ηράκλειτο, Πλάτωνα και Πλωτίνο και τις φιλοσοφικές θεωρίες τους που απηχούνται άμεσα ή έμμεσα στο έργο του ποιητή. Εκτός από την αρχαία παράδοση, τον Ελύτη επηρέασε και η χριστιανική/βυζαντινή, όπως διαπιστώνεται από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί αλλά και τη χριστιανική μυθολογία που συχνά προβάλλει στο έργο του. Τέλος, γίνεται αναφορά και στη νεότερη ποίηση και τους ποιητές που ο Ελύτης θεωρεί θεματοφύλακες του ελληνικού πνεύματος και γενικά της ελληνικής παράδοσης.

Εννοείται πως οι παραπάνω προσεγγίσεις γίνονται µε συχνές παραπομπές στο δοκιμιακό και ποιητικό έργο του ποιητή. Και στα δύο μαθήματα θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων του Ελύτη που παρουσιάζουν νοηματική συνάφεια µε το περιεχόμενο των μαθημάτων. Για καλύτερη παρακολούθηση θα μοιραστούν στους παριστάμενους φωτοτυπίες µε τα ποιήματα και τις παραπομπές που θα διαβαστούν.

Η Παλάζη Μαρία είναι φιλόλογος που αποφοίτησε από την φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ma (master of arts) ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ, µε μεταπτυχιακή εργασία σχετική µε τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Από το 2002 υπηρετεί στο 4ο ΓΕΛ Σερρών. Συχνή είναι η συμμετοχή της σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης µας, όπου και συμμετέχει αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση και παρουσίαση  διαφόρων εκδηλώσεων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής παιδείας και για πέμπτη χρονιά είναι µία εκ των υπευθύνων της θεατρικής ομάδας του 4ου ΓΕΛ. Έχει συμμετάσχει και η ίδια ερασιτεχνικά ως ηθοποιός σε θεατρική παράσταση που ανέβηκε στην αίθουσα Αστέρια του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Organizers

Μαξίμειο Πνευαμτικό Κέντρο Σερρών

Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Visited 387 times, 2 Visits today

Add a Review

Your Rating for this listing:

 

Related Event

Κύπρου 5, Σέρρες, Ελλάδα

3 Δεκέμβριος, 2017

6:30 μμ To 9:00 μμ

Η Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α) Σερρών διοργανώνει στην αίθουσα της, Κύπρου 5, στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών, Έκθεση χειροποίητου Κεντήματος και Πλεκτού και διαφόρων ειδών Δώρων,  που… περισσότερα…..

vivliothiki

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

7 Ιανουάριος, 2019 To 31 Ιανουάριος, 2019

10:00 πμ To 8:00 μμ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2019 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. περισσότερα…..

kouklotheatro

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

18 Νοέμβριος, 2017

11:30 πμ To 12:30 μμ

Βασισμένο στο έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντίατρο». Από το Τμήμα βρεφονηπιοκομίας του ΙΕΚ Σερρών.  Για προσχολικές ηλικίες και  πρώτες τάξεις δημοτικού. περισσότερα…..