“Ο κουρέας της Σεβίλλης” στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

14 Ιανουάριος, 2019

14 Ιανουάριος, 2019

19:00 To 21:00

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νικ. Νικολάου, Σέρρες

Event Description

Η όπερα διαδραματίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σεβίλλη και περιγράφει το πώς κατάφερε ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ενωθεί, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Φίγκαρο, του κουρέα της Σεβίλλης.

“Ο κουρέας της Σεβίλλης” συναρπάζει με τις υπέροχες μελωδίες του, τη σπιρτάδα και την ευφυή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του και θεωρείται ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες όπερες του κοινού.

Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης και τη χορωδία της Όπερας της Κολονίας, Μουσική Διεύθυνση Γκαμπριέλε Φέρο Λιμπρέτο Τσεζάρε Στερμπίνι

Η παράσταση είναι του 1988

Λίγα λόγια για το έργο 

Ο Κουρέας της Σεβίλης, είναι ένα πασίγνωστο έργο όπερας χάρη στην εκπληκτική (κι από πλευρά δυσκολίας) άρια “Largo al Factotum”. Έχει χιλιογυριστεί στον κινηματογράφο, αποτελεί αγαπημένο μουσικό θέμα σε ταινίες κινουμένων σχεδίων και σίγουρα όλοι όσοι τραγουδάνε την ώρα του μπάνιου την έχουν τραγουδήσει τουλάχιστον δυο φορές (έστω κι αν επαναλάμβαναν μετ’ ενθουσιασμού μόνο το “Φίγκαρο, Φίγκαρο, Φίιιγκαροοο” !). Η συγκεκριμένη άρια θεωρείται δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας του μέτρου των 6/8 και του presto tempo που την χαρακτηρίζουν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μας συστήνει το Φίγκαρο, δια στόματος Φίγκαρο και δια ….αυτο-αξιολογήσεως Φίγκαρο! Πρόκειται για έναν κουρέα που κάνει από όλες τις δουλειές και καταπιάνεται με ό,τι περνά από το χέρι του. Ας μην ξεχνάμε πως οι μπαρμπέρηδες της εποχής ήταν πολλά πράγματα, ασχολούνταν από κολόνιες κι αρώματα μέχρι βδέλλες και γιατροσόφια! Πέραν αυτού, στα κουρεία διακινούνταν όλα τα κοσμικά, πολιτικά και παντός άλλου τύπο κουτσομπολιά της πόλης.  Εξομολογήσεις, συμβουλές κι απλές “κοινοποιήσεις” έδιναν κι έπαιρναν, κι η καρέκλα του μπαρμπέρη είχε φτάσει να είναι ο πρόδρομος του ….φροϋδικού ντιβανιού!

Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσαί. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά και προσπαθεί να σαγηνέψει με την προσωπικότητά του κι όχι τα πλούτη του, την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού και πολυπράγμονος Φίγκαρο!

Και ο κακός της υπόθεσης -γιατί πάντα υπάρχει κι ένας κακός- ο αντίζηλος του κόντε, ο πολύς Μπάρτολο, που όμως θα μείνει μπουκάλα!

Organizers

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

2321098550

Visited 66 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

Σινέ Κρόνιο, Περιστέρη Κωστόπουλου, Σέρρες, Ελλάδα

4 Ιανουάριος, 2018 To 7 Ιανουάριος, 2018

5:30 μμ To 7:00 μμ

Προβολές: Καθημερινά μια προβολή στις 5.30 μ.μ. έως την Κυριακή 7/12 μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια.περισσότερα…..

poster

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Σερρών και ο Σύλλογος Ελληνοογαλλικής Φιλίας «Σέρρες – Fosses» παρουσιάζουν τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. στην Κινηματογραφική Λέσχη την ταινία «Η…περισσότερα…..

loveless

Σινέ Κρόνιο, Περιστέρη Κωστόπουλου, Σέρρες, Ελλάδα

22 Νοέμβριος, 2017

7:30 μμ To 9:00 μμ

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 2017 Σκηνοθεσία: Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ Mε τους: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν, Ντάρια Πισάρεβα.περισσότερα…..