ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πλατωνικός Έρωτας.

10 Οκτώβριος, 2018

10 Οκτώβριος, 2018

19:00 To 20:00

Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη

Event Description

Στα πλαίσια της σειράς των μαθημάτων για τη  λειτουργική χρήση των μύθων στους  Πλατωνικούς διάλογους, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ., θα ασχοληθούμε και με μύθους και απόψεις για τη βασική πηγή ζωής του Ανθρώπου, για τον Έρωτα, και μάλιστα στην ανώτερη μορφή που ονομάζεται  Πλατωνικός.

Για τον Πλάτωνα ο έρωτας είναι κοσμογονική δύναμη με ηθική, κοινωνική, βιολογική και ψυχολογική σημασία.

Δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την κρατούσα αντίληψη ότι ο Πλατωνικός έρωτας είναι ο συναισθηματικός δεσμός ο απαλλαγμένος από κάθε σαρκική επιθυμία, και όπως λέει ο Βίκτωρ Ουγκώ «ο ασπασμός των αγγέλων προς τα άστρα». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την φιλοσοφία του Πλάτωνα περί έρωτα. Αντίθετα ο έρωτας, στα διάφορα στάδια του, και στο σαρκικό, είναι μια θεια μανία που ωθεί τον άνθρωπο να αναζητά και να προσεγγίζει το ωραίο και το αγαθό σε κάθε έκφανση του.

Μέσα, κυρίως, από το Συμπόσιο, αλλά και από το Φαίδρο, θα δούμε μύθους και διαλόγους που αναπτύσσουν κατά μοναδικό τρόπο αυτό το κυρίαρχο θέμα στην λειτουργία των ανθρώπων.

Ειδηγητής: Ζήσης Μιτλιάγκας, φιλόλογος

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Organizers

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρον

Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Visited 152 times, 1 Visit today

Add a Review

Your Rating for this listing:

 

Related Event

poster

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

22 Οκτώβριος, 2018

8:00 μμ To 9:00 μμ

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ… περισσότερα…..

poster

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), Εθνικής Αντίστασης, Σέρρες, Ελλάδα

23 Μάρτιος, 2018

7:30 μμ To 8:30 μμ

Οι Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, ο ΟΠΑΠΚΑ ,ο Όμιλος Σερρών για UNESCOτο Δασαρχείο Σερρών θα γιορτάσουν την Ημέρα των Δασών και την Ημέρα… περισσότερα…..

poster

Άνω Βροντού, Ελλάδα

10 Αύγουστος, 2018 To 12 Αύγουστος, 2018

9:00 πμ To 11:59 μμ

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 18:00-22:00 Παρατήρηση με Ηλιακό τηλεσκόπιο Εικαστικές δραστηριότητες Το ηλιακό μας σύστημα IN.TE.SO. περισσότερα…..