Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

18 Οκτώβριος, 2017

18 Οκτώβριος, 2017

19:30 To 21:30

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

0

Event Description

Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, που έφυγε απ’ τη ζωή ο μεγάλος ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καζαντζάκης.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη.

Πιο συγκεκριμένα ο φιλόλογος Γιώργος Αποστολίδης θα αναπτύξει το θέμα:

Αναζητώντας το Νίκο Καζαντζάκη μέσα από το έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

Γιώργος Αποστολίδης

APOSTOLIDIS

Γεννημένος στην Πρώτη Σερρών (1959) ζει και εργάζεται στις Σέρρες ως φιλόλογος από το 1983 (με μια παρενθετική 5ετία στο Ελληνικό Λύκειο Dortmund Γερμανίας). Είναι πτυχιούχος του τομέα Παιδαγωγικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών (2008-2011) αναπτύσσοντας δράση με δεκάδες σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές, συμμετέχοντας σε συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διοργανώνοντας τις Γιορτές Πολιτισμού στις Σέρρες, και ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΕΠΟΘΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων)  συμβάλλοντας στη διοργάνωση δύο πανελλήνιων συμποσίων για τον πολιτισμό στα σχολεία.

Ως εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης) (2007) εργάστηκε σε ΙΕΚ και ΚΕΚ του νομού Σερρών με αντικείμενα: την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την παιδική λογοτεχνία, την πολιτιστική ταυτότητα.

Ως επιμορφωτής Β΄ επιπέδου για την αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας)  στα φιλολογικά μαθήματα εργάστηκε (2008-2017) σε ΚΣΕ (Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης) των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας και συμμετείχε με εισηγήσεις σε σχετικά συνέδρια και ημερίδες.

Ως επιμορφωτής Β΄ επιπέδου εργάστηκε στο πιλοτικό Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης (2011) με φιλολόγους της Θεσσαλονίκης.

Ως μέλος της εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Έκφρασης (Κ. Αδαλόγλου, Α. Αυδή, Ε. Λόππα, Φ. Φλώρου, Γ. Αλεξίου, Π. Μητελούδης, Π. Καραβίτη, Γ. Αποστολίδης) εργάστηκε (από την ίδρυσή της ως τον Δεκέμβριο του 2014) για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υπερμεσικού υλικού «Πολύτροπη γλώσσα» για την διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο Λύκειο.

Τα ενδιαφέροντά του αποτυπώνονται:

  • στις εισηγήσεις και τα βιωματικά του εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες κλπ με θέματα φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής, μουσικής, ιστορίας, νεοελληνικής γλώσσας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διδακτικής, τέχνης,
  • στην συλλογική συγγραφή του ερευνητικού έργου «Η σχέση σχολείου-κοινωνίας. Μορφολογία και προτάσεις» (1998-2000), στην παραγωγή DVD (Η Τζοκόντα στον χώρο: ένα χαμόγελο, To Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη: μια ανάγνωση, Σενδόνη), στην εμψύχωση ομάδων παραστατικής έκφρασης, τις βιβλιοπαρουσιάσεις, την διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.

Μέρος του έργου του είναι αναγνώσιμο στο ιστολόγιο Allou και διάσπαρτα στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο διδακτικό του έργο (Εσπερινό Λύκειο Σερρών) και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών κυρίως με βιωματικά εργαστήρια σε θέματα δημιουργικής γραφής ποιητικού λόγου, παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτικής  αξιοποίησης του κινηματογράφου, διδακτικής και φιλοσοφίας.

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 δίδαξε στο σχολείο ολόκληρο το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και συντόνισε σχετικό project.

Organizers

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Βασ. Βασιλείου 12 – 62122 – ΣΕΡΡΕΣ

Τηλ. 2321 0 57444 Fax: 2321 0 57444

How to Register?

Είσοδος Ελεύθερη

Visited 235 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

24 Ιανουάριος, 2018

7:00 μμ To 8:00 μμ

Με θέμα «Αντιγόνη» του Σοφοκλή –  «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου: μια συνανάγνωση», συνεχίζονται τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο στις 7 μ.μ.. Για…Read more…

january

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

8 Ιανουάριος, 2018 To 29 Ιανουάριος, 2018

10:00 πμ To 8:00 μμ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2018 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά.Read more…

photo

Περιστέρη Κωστόπουλου 12, Σέρρες, Ελλάδα

16 Μάιος, 2018

7:00 μμ To 8:00 μμ

Την επόμενη Τετάρτη 16 Μαΐου στις 7:00 μ.μ.  και σε συνδιοργανώση με τον ιστορικό Όμιλο Ορφέας Σερρών, στη σειρά των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας στο αμφιθέατρο του ΟΡΦΕΑ (Περιστέρη…Read more…