Αφιέρωμα: Αντώνης Νταλγκάς & Δημήτρης Σέμσης

20 Φεβρουάριος, 2018

20 Φεβρουάριος, 2018

21:30 To 23:59

Καφέ Αμάν, Χατζιακώβου, Σέρρες, Ελλάδα

Event Description

Τέσσερις νέοι μουσικοί επαναφέρουν στο προσκήνιο δυο εμβληματικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού σε μια θεματική μουσική παράσταση με αντιπροσωπευτικά κομμάτια της δισκογραφίας του Αντώνη Νταλγκά και του Δημήτρη Σέμση.
Ο Περικλής Βραχνός στο βιολί και την κιθάρα, ο Βασίλης Ζιγκερίδης στο κανονάκι, ο Ιάκωβος Μωϋσιάδης στο πολίτικο λαούτο και το μπουζούκι και ο Γιάννης Διονυσίου στο τραγούδι σε μια μουσική παράσταση αφιερωμένη σε δυο σπουδαίους μουσικούς της λαϊκής μουσικής σκηνής.

Αντώνης Νταλγκάς & Δημήτρης Σέμσης
Πώς θα εξελισσόταν, άραγε, το λαϊκό τραγούδι χωρίς τη συμβολή των προσφύγων μουσικών στις αρχές του 20ου αιώνα; Με την έλευση των Μικρασιατών αλλά και Κωνσταντινουπολιτών μουσικών στην Αθήνα του 1920’ και σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη της δισκογραφίας δημιουργείται ένα νέο ρεύμα για την ελληνική λαϊκή αστική μουσική. Η αστική ανάπτυξη του Μεσοπολέμου οδηγεί σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα που εκφράζεται μέσα από το βιωματικό λαϊκό τραγούδι.
Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της «μουσικής σχολής», είναι ο Αντώνης Διαμαντίδης ή Νταλγκάς και ο Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός. Ο Αντώνης Νταλγκάς ως τραγουδιστής κυρίως, αλλά και σαν κιθαρίστας και συνθέτης ηχογραφεί από αμανέδες και παραδοσιακά τραγούδια, μέχρι νέες λαϊκές συνθέσεις και ελαφρό τραγούδι. Ο Δημήτρης Σέμσης ως βιολιστής, συνθέτης αλλά και ως διευθυντής ηχογραφήσεων των δισκογραφικών εταιριών His Master’s Voice και Columbia, ηχογραφεί και επιβλέπει τις ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και νέων λαϊκών συνθέσεων. Δύο πολύμορφες προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της παράδοσης αλλά και στην εξελικτική πορεία της λαϊκής τραγουδιστικής και βιολιστικής τέχνης. Με τις ανεπανάληπτες δισκογραφικές ερμηνείες τους, έθεσαν στέρεα τις βάσεις της τότε αναπτυσσόμενης δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Organizers

Καφέ Αμάν

Χατζιακώβου, Σέρρες

Visited 207 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

poster

EKKO LIVE STAGE, Βενιζέλου, Σέρρες, Ελλάδα

10 Μάρτιος, 2018

10:00 μμ To 11:59 μμ

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 10:00 μ.μ.Read more…

afisa

Καφέ Αμάν, Χατζιακώβου, Σέρρες, Ελλάδα

19 Ιανουάριος, 2018

9:30 μμ To 11:59 μμ

Sinafi Trio, τρεις γυναίκες μουσικοί από την Ελλάδα που συναντήθηκαν στην Πόλη.Read more…

afisa

Καφέ Αμάν, Χατζιακώβου, Σέρρες, Ελλάδα

21 Νοεμβρίου, 2017

9:30 πμ To 11:59 μμ

Τον Γιάγκο Χαιρέτη τον γνωρίσαμε από το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, «Ταξιδιάρα Ψυχή».Read more…