«Εξομολογήσεις» 3 δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στα «ΑΣΤΕΡΙΑ»

17 Ιανουάριος, 2018

17 Ιανουάριος, 2018

20:00 To 21:30

Δημοτικό Θέατρο "Αστέρια", Περιστέρη Κωστόπουλου, Σέρρες, Ελλάδα

8 €

6973500900

Event Description

«Εξομολογήσεις», 3 δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Της Κοκκώνας το σπίτι, Ο Αλιβάνιστος, Ο Αμερικάνος) σε σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρη Σακατζή.

Ο «Θίασος», ως συνέχεια της θεατρικής ομάδας «ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ», είναι μία ομάδα ηθοποιών με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Σακατζή και έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη. Παρουσίασε την πρώτη του θεατρική δουλειά με διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το 2015 και φέτος μετά την επιτυχημένη του πορεία συνεχίζει με μία ανανεωμένη παράσταση αποτελούμενη πια από τρία διηγήματα (Της Κοκκώνας το σπίτι, Ο Αλιβάνιστος, Ο Αμερικάνος)

Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη, μην μπορώντας να απαρνηθούν τα συναισθήματά τους, καταθέτουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους μέσα από αθώες εξομολογήσεις.

Στην παράσταση, αποδίδεται ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις εικόνες του λόγου του Παπαδιαμάντη με σεβασμό στην λογοτεχνική του αξία. Παράλληλα, η μουσικός Έλσα Μουρατίδου επι σκηνής συνοδεύει με ηχητικά περιβάλλοντα τις κινήσεις των ηθοποιών και ντύνει μουσικά την παράσταση με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο, δυναμικό και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Εορταστικός και πανηγυριστής, θρησκευόμενος και ταυτόχρονα βαθύτατα λαϊκός, ο Παπαδιαμάντης, αναζητεί παντού τον άνθρωπο: στις παραλίες και στα σοκάκια της Σκιάθου, στη μανία της θάλασσας και στα γραφικά ξωκλήσια. Μέσα από το χιούμορ, τη νοσταλγία και τον έρωτα, ο λόγος του κοσμοκαλόγερου γίνεται θέατρο και ρίχνει φως στ’ «ασήμαντα» περιστατικά της ζωής, σ΄ ένα μοναδικό διάλογο με το χρόνο και τη μνήμη. Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του. Ακουμπήσαμε στα διαχρονικά στοιχεία του έργου του, την αίσθηση της τελετουργίας και τη λαϊκότητα της καθημερινής ζωής, για να φωτιστούν ανάγλυφα στη σκηνή οι απλοί και καθημερινοί ήρωες του. Γεννήματα μιας Ελλάδας έναν αιώνα πριν, και ταυτόχρονα σημερινοί και επίκαιροι, εμείς οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του Παπαδιαμάντη: η διαχρονικότητα του. «Τα πράγματα μπορεί να εξακολουθούν να παλιώνουν», έγραψε γι’ αυτόν ο Ελύτης, «αλλά στο έργο του παραμένει πάντα καινούργιος ο Θεός, και φυσικά οι λέξεις που τον εκφράζουν».

Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής
Επιμέλεια Μουσικής-Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου
Trailer: IRONMAN PRODUCTIONS
Αφίσα/Φωτογραφίες: Τατιάνα Νικολαΐδου
Οργάνωση Παραστάσεων: Χριστίνα Κωστάκη, Καζόλη Μαρίνα

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου

(Πηγή: www.serrespost.gr)

Organizers

Θεατρική ομάδα "ΘΙΑΣΟΣ"

Visited 211 times, 2 Visits today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, Ελ. Βενιζέλου, Σιντική, Ελλάδα

20 Μάιος, 2018

7:00 μμ To 8:00 μμ

«Ο γύρος του κόσμου με 7 νότες» Ακολουθούμε το ταξίδι ενός λαουτιέρη στις πέντε ηπείρους, με πυξίδα τη μουσική παράδοση κάθε τόπου και με μέσο τα λαϊκά…Read more…

poster

ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας, Σέρρες, Ελλάδα

19 Ιούλιος, 2018

9:15 μμ To 11:15 μμ

Οι επιχειρήσεις Μαροσούλη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου παρουσιάζουν μία από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους  Βατράχους  για την θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2018, σε σκηνοθεσία…Read more…

poster

Νέος Σκοπός, Ελλάδα

14 Μάρτιος, 2018

7:00 μμ To 8:00 μμ

Μια κωμωδία θεότρελων καταστάσεων εμπνευσμένη από τη σύγχρονη καθημερινότητα.Read more…