ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά 1779-1961» του Μ. Παντούλα

22 Νοέμβριος, 2017

22 Νοέμβριος, 2017

19:00 To 20:00

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη

Event Description

Ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (από τα Ιωάννινα) φιλόλογος, πολιτικός, ερευνητής, συγγραφέας κ.α. Μιχάλης Παντούλας, ύστερα από έρευνα και κόπο πολλών χρόνων κυκλοφόρησε ως εικόνα και λόγο έναν καλαίσθητο τόμο-βιβλίο, με τίτλο «Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά (1779-1961), από τον Μαρτυρικό του θάνατο μέχρι την Αγιοποίηση του»

Για το σπουδαίο αυτό σύγγραμμα (βιβλίο – εικόνα) θα μιλήσει την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στις 7:00 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ο δημιουργός αυτού του έργου Μιχάλης Παντούλας, με μικρή εισαγωγική εισήγηση από τον φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα. Το μάθημα γίνεται υπό την αιγίδα και την ευλογία του μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγου.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μεγάλη θρησκευτική και ηθική φυσιογνωμία, του οποίου το θαυμαστό έργο για την προστασία της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ετίμησε και τιμά ο Ελληνικός λαός με ιερά μνημεία (ακόμα και ο Αλή Πασάς έχτισε ναό χριστιανικό προς τιμήν του) και διάσπαρτες σπουδαίες εικονογραφήσεις απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα  και όσο ζούσε και μετά τον άγριο θάνατο-εξόντωση από τον Κούρτ-πασά.

Με σπουδαία μόρφωση θρησκευτική και ελληνική φιλοσοφία και γνώση, ανέλαβε εκούσια την ιερή αποστολή, με διδασκαλία, με σχολεία, με έμπρακτη συμπαράσταση του χειμαζόμενου ελληνισμού και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο φωτεινούς φάρους της θρησκείας μας και του ελληνισμού στον σκοτεινό 18ο αιώνα (1714-1779), κυρίως στο βορειοελλαδικό χώρο, Ήπειρο και Δυτικά Βαλκάνια.

Προάσπιζε την Ορθοδοξία από την βιαία εξάπλωση του Ισλαμισμού και προσπαθούσε να διαδώσει τα Ελληνικά γράμματα στους υπόδουλους πληθυσμούς και για την διατηρήσει της Ελληνικότητας αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των θρησκευτικών μας δογμάτων που είναι γραμμένα σε απλό και ζωντανό λόγο της εποχής εκείνης.

Το μάθημα θα συνοδευτεί με σπουδαίο οπτικό υλικό το οποίο με πολύ κόπο και μεράκι συγκέντρωσε και άφησε σε αθάνατο σύγγραμμα – μνήμη ο φίλος, συνάδελφος, σπουδαίος πολίτης και κοινωνικά επωφελέστατος Μιχάλης Παντούλας.

Ο Μιχάλης Παντούλας υπηρέτησε με πάθος την Δημόσια εκπαίδευση και από την έδρα του δασκάλου και από τις πρώτες γραμμές του Συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμα υπηρέτησε μα ήθος και αξιοπρέπεια τα πολιτικά αξιώματα με τα οποία τον ετίμησε ο λαός της ιδιαιτέρας του πατρίδας (Δήμαρχος, Βουλευτής κ.α.) και ανέπτυσσε και αναπτύσσει συνέχεια μια αξιόλογη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα που ωφελεί την κοινωνία μας και τον καταξιώνει σαν δημιουργικό και ωφέλιμο πολίτη και άνθρωπο.

Organizers

Μαξίμειο Πνευαμτικό Κέντρο Σερρών

Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

2321052592

Visited 219 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

photo

ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας, Σέρρες, Ελλάδα

6 Οκτώβριος, 2018 To 7 Οκτώβριος, 2018

6:30 μμ To 8:30 μμ

Η Ωδή Αμφιπόλεως, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, διοργανώνουν το 2ο Συμπόσιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για την περιοχή Αμφίπολης – δυτικού Παγγαίου, το…Read more…

afisa

Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

6 Δεκέμβριος, 2017

7:00 μμ To 8:00 μμ

Με τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, κορυφαίο λογοτεχνικό δημιουργό των νεότερων χρόνων, θα ασχοληθεί στα δύο επόμενα μαθήματα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά η εξαίρετη φιλόλογος Μαρία Παλάζη.Read more…

pliroforiki

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

20 Νοέμβριος, 2017

6:30 μμ To 7:30 μμ

Με τον καθηγητή πληροφορικής Ηλία Στεργιανό. Μαθαίνουμε τις βασικές λειτουργίες των Η/Υ και του διαδικτύου. Για ενήλικες.Read more…