Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ

15 Νοεμβρίου, 2017

15 Νοεμβρίου, 2017

19:00 To 20:00

Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

Event Description

Στο πλαίσιο της 16ης Διδακτικής Περιόδου των Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας που διοργανώνει το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το 6ο μάθημα με θέμα τη «Συνολική θεώρηση του Ξενοφώντα (Ιστορικός, βιογράφος, ανταποκριτής, πολιτικός συγγραφέας, οικονομολόγος)».

Εισηγητής: Ζήσης Μιτλιάγκας, Φιλόλογος

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη

 Ο Ξενοφώντας έζησε στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα μέχρι τα μέσα περίπου του 4ου π.Χ. αιώνα

Θεωρείται ο πιο πολύμορφος συγγραφέας του αρχαίου κόσμου και η πιο πολύτιμη πηγή πληροφοριών τόσο για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, όσο για την πολιτική, πνευματική και πολιτιστική κατάσταση εκείνης της εποχής. Υπήρξε ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής στην παγκόσμια δημοσιογραφία, με το έργο Κύρου Ανάβασις κ.α.. Σπουδαίος ιστορικός μιας που στα Ελληνικά του συνεχίζει του Θουκυδίδη την ιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου και επεκτείνεται στον ολέθριο αλληλοσπαραγμό των Ελληνικών πόλεων μέχρι το 462 π.Χ. ( Μάχη της Μαντίνειας, όπου τελειώνει η εποχή της αυτοδιαχειριζόμενης πόλης – κράτους και αρχίζει η ατελείωτη σειρά των δειναστικών εξουσιών).

Γράφει σπουδαίες βιογραφίες, όπως η  Κύρου παιδεία, όπου μαθαίνουμε αξιόλογα πράγματα για τη σύσταση και λειτουργία της Περσικής αυτοκρατορίας. Στα απομνημονεύματα μας διασώζει τον Σωκράτη στην καθημερινή και πρακτική λειτουργία του. Με τον Οικονομικό παρουσιάζεται σαν οικονομολόγος, ρεαλιστής καταγραφέας για την οικονομική λειτουργία της Αρχαίας Αθήνας.

Στον Ιέρωνα, στο Συμπόσιο και σε άλλα αναδεικνύεται ένας εξαίρετος φιλόσοφος της πρακτικής ζωής και λειτουργίας των κοινωνιών, και πολλά άλλα.

Μαζί με την συνοπτική παρουσίαση των έργων του, θα δοθούν και αντιπροσωπευτικά κείμενα του, στα οποία, φαίνεται καθαρά η μετάβαση από τη σύνθετη γραφή του 5ου αιώνα στον πιο απλουστευτικό λόγο του 4ου π.Χ. . Αυτός ο λόγος προοιωνίζει τη γλώσσα των Ελληνιστικών χρόνων, και της Καινής Διαθήκης που σαν φυσιολογική προέκταση τους είναι η σημερινή ζωντανή Νεοελληνική Γλώσσα.

Organizers

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

How to Register?

Είσοδος ελεύθερη 

Visited 67 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. Ο.Τ.Α., Σέρρες, Ελλάδα

11 Νοεμβρίου, 2017 To 12 Νοεμβρίου, 2017

9:00 πμ To 6:00 μμ

To Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 9:00 π.μ.Read more…

kazantzakis

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

18 Οκτώβριος, 2017

7:30 μμ To 9:30 μμ

Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, που έφυγε απ’ τη ζωή ο μεγάλος ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καζαντζάκης.Read more…

olympic flame

Πλατεία Ελευθερίας, Σέρρες, Ελλάδα

28 Οκτώβριος, 2017

2:27 μμ To 3:10 μμ

Ο Δήμος Σερρών υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα στη διαδρομή της από την Αρχαία Ολυμπία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Pyeong Chang 2018»  στη Νότια Κορέα.Read more…