ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη (Μιχ. Θερβάντες)

16 Μάιος, 2018

16 Μάιος, 2018

19:00 To 20:00

Περιστέρη Κωστόπουλου 12, Σέρρες, Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη

Event Description

Την επόμενη Τετάρτη 16 Μαΐου στις 7:00 μ.μ.  και σε συνδιοργανώση με τον ιστορικό Όμιλο Ορφέας Σερρών, στη σειρά των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας στο αμφιθέατρο του ΟΡΦΕΑ (Περιστέρη Κωστοπούλου 12) ο βασικός συνεργάτης μας, φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας και ένας νέος πνευματικός δημιουργός Σερραίος, θα ασχοληθούν με το κλασικό έργο του Μιχ. Θερβάντες «Δον Κιχώτη».

Συγκεκριμένα, ο Φώτης Δούσος , γιος του Χρήστου Δούσου και της Ελένης Θεοχάρη, νέος άνθρωπος των γραμμάτων και του πολιτισμού, έγραψε ένα υπέροχο έργο – Δοκίμιο ερμηνευτικής με τον τίτλο «Στη βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη».

Ο πρώτος των δύο εισηγητών θα παρουσιάσει τη δομή αυτού του αξιόλογου πονήματος, ενώ ο συγγραφέας – δημιουργός, θα αναφερθεί στο κλασσικό δημιούργημα «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες.

Συγκεκριμένα:

Ο Δον Κιχώτης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μείζονα έργα του δυτικού κανόνα. Συνομίληκος σχεδόν του Άμλετ, ο ιππότης από τη Μάντσα αποτελεί ένα αειθαλές σύμβολο, ένα αρχέτυπο παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας. Πέρα όμως από τα βασικά χαρακτηριστικά που του προσδίδουν, παραδοσιακά, οι μελετητές, η ουσία του δον Κιχώτη παραμένει αδιαφανής, ρευστή και πολυσήμαντη.

Πως συνομιλεί ο θερβαντικός ήρωας με το σήμερα; Σε ποια στοιχεία οφείλει τη διαχρονικότητά του; Από που προκύπτει το σεβασμός που δείχνουμε όλοι προς τον Δον Κιχώτη; Πως κατέφερε ο μονόχειρ Μιγκέλ ντε Θερβάντες να επιβάλλει στις συνειδήσεις μας τον αιθεροβάμωνα ήρωά του και ταυτόχρονα να γράψει το πρώτο ουσιαστικά μυθιστόρημα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας;

Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ.

Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξη Ράπτη και την Φένια Μάγιου την θεατρική ομάδα Hippo που δραστηριοποιείται στον χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε πολλά μέρη του κόσμου (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία κ.α.).

Το 2014 διοργάνωσε και εμψύχωσε με συνεργάτες του δύο theater camp για παιδιά με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας Belmont της California και στο Tenafly του New Jersey. Το 2016 οργάνωσε και εκτέλεσε  theater camp στη Μελβούρνη.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Χίμαιρα μικρά διηγήματα για μεγάλους (2012), Στη Βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη (2017).

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Organizers

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο - Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ

Visited 98 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

22 Οκτώβριος, 2017

7:00 μμ To 9:00 μμ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Σερρών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «’55», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή…Read more…

paidiakaivivlia

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

15 Νοεμβρίου, 2017

10:00 πμ To 12:00 μμ

Με τις νηπιαγωγούς Μαρία Τσιάτσιου, Μαρία-Αγάπη Καμήλαλη και Ομηρία Καμήλαλη.Read more…

Public Σερρών, Σέρρες, Ελλάδα

24 Φεβρουάριος, 2018

12:00 μμ To 1:00 μμ

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 12:00 σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Λήδας Λιάρου «Απλώς ένα χαρτί».Read more…