Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

18 Οκτώβριος, 2017

18 Οκτώβριος, 2017

19:30 To 21:30

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

0

Event Description

Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, που έφυγε απ’ τη ζωή ο μεγάλος ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καζαντζάκης.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη.

Πιο συγκεκριμένα ο φιλόλογος Γιώργος Αποστολίδης θα αναπτύξει το θέμα:

Αναζητώντας το Νίκο Καζαντζάκη μέσα από το έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

Γιώργος Αποστολίδης

APOSTOLIDIS

Γεννημένος στην Πρώτη Σερρών (1959) ζει και εργάζεται στις Σέρρες ως φιλόλογος από το 1983 (με μια παρενθετική 5ετία στο Ελληνικό Λύκειο Dortmund Γερμανίας). Είναι πτυχιούχος του τομέα Παιδαγωγικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών (2008-2011) αναπτύσσοντας δράση με δεκάδες σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές, συμμετέχοντας σε συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διοργανώνοντας τις Γιορτές Πολιτισμού στις Σέρρες, και ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΕΠΟΘΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων)  συμβάλλοντας στη διοργάνωση δύο πανελλήνιων συμποσίων για τον πολιτισμό στα σχολεία.

Ως εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης) (2007) εργάστηκε σε ΙΕΚ και ΚΕΚ του νομού Σερρών με αντικείμενα: την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την παιδική λογοτεχνία, την πολιτιστική ταυτότητα.

Ως επιμορφωτής Β΄ επιπέδου για την αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας)  στα φιλολογικά μαθήματα εργάστηκε (2008-2017) σε ΚΣΕ (Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης) των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας και συμμετείχε με εισηγήσεις σε σχετικά συνέδρια και ημερίδες.

Ως επιμορφωτής Β΄ επιπέδου εργάστηκε στο πιλοτικό Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης (2011) με φιλολόγους της Θεσσαλονίκης.

Ως μέλος της εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Έκφρασης (Κ. Αδαλόγλου, Α. Αυδή, Ε. Λόππα, Φ. Φλώρου, Γ. Αλεξίου, Π. Μητελούδης, Π. Καραβίτη, Γ. Αποστολίδης) εργάστηκε (από την ίδρυσή της ως τον Δεκέμβριο του 2014) για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υπερμεσικού υλικού «Πολύτροπη γλώσσα» για την διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο Λύκειο.

Τα ενδιαφέροντά του αποτυπώνονται:

  • στις εισηγήσεις και τα βιωματικά του εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες κλπ με θέματα φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής, μουσικής, ιστορίας, νεοελληνικής γλώσσας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διδακτικής, τέχνης,
  • στην συλλογική συγγραφή του ερευνητικού έργου «Η σχέση σχολείου-κοινωνίας. Μορφολογία και προτάσεις» (1998-2000), στην παραγωγή DVD (Η Τζοκόντα στον χώρο: ένα χαμόγελο, To Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη: μια ανάγνωση, Σενδόνη), στην εμψύχωση ομάδων παραστατικής έκφρασης, τις βιβλιοπαρουσιάσεις, την διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.

Μέρος του έργου του είναι αναγνώσιμο στο ιστολόγιο Allou και διάσπαρτα στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο διδακτικό του έργο (Εσπερινό Λύκειο Σερρών) και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών κυρίως με βιωματικά εργαστήρια σε θέματα δημιουργικής γραφής ποιητικού λόγου, παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτικής  αξιοποίησης του κινηματογράφου, διδακτικής και φιλοσοφίας.

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 δίδαξε στο σχολείο ολόκληρο το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και συντόνισε σχετικό project.

Organizers

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Βασ. Βασιλείου 12 – 62122 – ΣΕΡΡΕΣ

Τηλ. 2321 0 57444 Fax: 2321 0 57444

How to Register?

Είσοδος Ελεύθερη

Visited 154 times, 2 Visits today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Νίκου Νικολάου, Σέρρες, Ελλάδα

11 Νοεμβρίου, 2017 To 12 Νοεμβρίου, 2017

10:00 πμ To 3:00 μμ

Το Serres Brick Workshop διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ενηλίκων Φίλων των Lego Gricks διήμερη πολυθεματική εκδήλωση στον 4ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών…Read more…

afisa

Πλατεία Ελευθερίας, Εθνικής Αντίστασης, Σέρρες, Ελλάδα

28 Οκτώβριος, 2017

4:30 μμ To 8:30 μμ

Σε μια πρωτοβουλία όλων των μαθητικών κοινοτήτων λυκείων των Σερρών και υπό την αιγίδα του serresaction.gr και του Φ.Σ. Χρυσοπηγή Σερρών, το Σάββατο 28/10 λίγο μετά τις 16:30 στην Πλατεία Ελευθερίας διοργανώνεται…Read more…

afisa

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. Ο.Τ.Α., Σέρρες, Ελλάδα

2 Δεκέμβριος, 2017 To 3 Δεκέμβριος, 2017

9:00 πμ To 3:00 μμ

Ακόμη ένα track day event στο Αυτοκινητοδρόμιο.Read more…