Αφιέρωμα: Αντώνης Νταλγκάς & Δημήτρης Σέμσης

20 Φεβρουάριος, 2018

20 Φεβρουάριος, 2018

21:30 To 23:59

Καφέ Αμάν, Χατζιακώβου, Σέρρες, Ελλάδα

Event Description

Τέσσερις νέοι μουσικοί επαναφέρουν στο προσκήνιο δυο εμβληματικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού σε μια θεματική μουσική παράσταση με αντιπροσωπευτικά κομμάτια της δισκογραφίας του Αντώνη Νταλγκά και του Δημήτρη Σέμση.
Ο Περικλής Βραχνός στο βιολί και την κιθάρα, ο Βασίλης Ζιγκερίδης στο κανονάκι, ο Ιάκωβος Μωϋσιάδης στο πολίτικο λαούτο και το μπουζούκι και ο Γιάννης Διονυσίου στο τραγούδι σε μια μουσική παράσταση αφιερωμένη σε δυο σπουδαίους μουσικούς της λαϊκής μουσικής σκηνής.

Αντώνης Νταλγκάς & Δημήτρης Σέμσης
Πώς θα εξελισσόταν, άραγε, το λαϊκό τραγούδι χωρίς τη συμβολή των προσφύγων μουσικών στις αρχές του 20ου αιώνα; Με την έλευση των Μικρασιατών αλλά και Κωνσταντινουπολιτών μουσικών στην Αθήνα του 1920’ και σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη της δισκογραφίας δημιουργείται ένα νέο ρεύμα για την ελληνική λαϊκή αστική μουσική. Η αστική ανάπτυξη του Μεσοπολέμου οδηγεί σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα που εκφράζεται μέσα από το βιωματικό λαϊκό τραγούδι.
Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της «μουσικής σχολής», είναι ο Αντώνης Διαμαντίδης ή Νταλγκάς και ο Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός. Ο Αντώνης Νταλγκάς ως τραγουδιστής κυρίως, αλλά και σαν κιθαρίστας και συνθέτης ηχογραφεί από αμανέδες και παραδοσιακά τραγούδια, μέχρι νέες λαϊκές συνθέσεις και ελαφρό τραγούδι. Ο Δημήτρης Σέμσης ως βιολιστής, συνθέτης αλλά και ως διευθυντής ηχογραφήσεων των δισκογραφικών εταιριών His Master’s Voice και Columbia, ηχογραφεί και επιβλέπει τις ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και νέων λαϊκών συνθέσεων. Δύο πολύμορφες προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της παράδοσης αλλά και στην εξελικτική πορεία της λαϊκής τραγουδιστικής και βιολιστικής τέχνης. Με τις ανεπανάληπτες δισκογραφικές ερμηνείες τους, έθεσαν στέρεα τις βάσεις της τότε αναπτυσσόμενης δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Organizers

Καφέ Αμάν

Χατζιακώβου, Σέρρες

Visited 99 times, 1 Visit today

Add a Review

Rate this by clicking a star below:

 

Related Event

afisa

Βασιλείου 12, Σέρρες, Ελλάδα

15 Ιανουάριος, 2018

7:30 μμ To 8:30 μμ

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών διοργανώνει ρεσιτάλ κλαρινέτου με τον Φώτη Ιωαννίδη.Read more…

poster

Μπλε Γιακάς Ράδιο, Παύλου Μελά, Σέρρες, Ελλάδα

22 Απρίλιος, 2018

9:30 μμ To 11:59 μμ

Νύχτα. Ένας ξυπόλυτος γεράκος με καμπούρα. Ο Ελάι. Δες τον, να. Ξεπροβάλλει από την ξύλινη πόρτα του μικροσκοπικού σπιτιού του.Read more…

afisa

ΕΚΚΟ LIVE CLUB, Βενιζέλου, Σέρρες, Ελλάδα

18 Νοεμβρίου, 2017

10:00 μμ To 11:59 μμ

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 η Μελίνα Κανά με τον Πάνο Παπαϊωάννου στο ΕΚΚΟ live stage.  Μετά από μία επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία και ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι η Μελίνα Κανά ξεκινάει δυναμικά…Read more…